Oncologiefsysiotherapie

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. 

Wat houdt oncologiefysiotherapie in?

De oncologiefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van patiënten met een oncologische aandoening. De met de aandoening gepaard gaande lichamelijke en/of psychische klachten en beperkingen kunnen veroorzaakt worden door de oncologische aandoening of door de behandeling van de aandoening. Voorbeelden van klachten van een oncologische aandoening kunnen zijn: vermoeidheid, afname van conditie, beschadiging aan het lymfestelsel (zie oedeemtherapie hier op de website), problemen van het bloedcirculatiesysteem, verminderde hartfunctie, pijn, depressie en afname van kracht en beweeglijkheid.
Klachten kunnen soms ook ontstaan door de behandeling. Denk hierbij aan klachten die ontstaan ten gevolge van een operatie, chemotherapie, bestraling of het gebruik van medicijnen.
 
De oncologiefysiotherapeut kan, in de curatieve, palliatieve en terminale fase, een belangrijke rol spelen bij het herstel, het verbeteren van de kwaliteit van leven of de kwaliteit van het sterven. Uit onderzoek blijkt dat er niet gewacht hoeft te worden tot de behandelingen in het ziekenhuis afgerond zijn. Het is juist goed om tijdens de behandeling al te beginnen met fysiotherapie.
De oncologiefysiotherapeut kan u adviseren en helpen bij de aanpak van onder andere:

  • Arbeidsrëintegratie
  • Klachten van vermoeidheid en/of conditieverlies
  • Problemen bij het bewegen door een operatie, bestraling of chemotherapie
  • Ademhalings-  of hoestklachten
  • (Spier)spanningsklachten
  • Veranderingen in de thuissituatie
  • Sporthervatting
  • Seksuele problemen

Oncologiepatiënten kunnen voor behandeling terecht bij Fysiotherapie Druckpunt. Indien u niet in staat bent om naar de praktijk te komen, komen we bij u thuis.

Oncologische revalidatie

Naast individuele behandelingen hebben we ook een beweegprogramma die geschikt is voor kankerpatiënten die voor, tijdens en/of na hun behandeling aan hun conditie willen werken. Zowel curatieve als palliatieve patiënten kunnen hieraan deelnemen.

Als u een verminderde kwaliteit van leven ervaart tijdens en/of na een behandeling tegen kanker (welke behandelvorm dan ook) kunt u deelnemen aan het programma.

Het oncologische revalidatieprogramma duurt 18 weken en is een carrouselprogramma, wat inhoudt dat de patiënt op elk moment kan in- en uitstromen. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt in de kankersoort. Voordat een patiënt kan deelnemen wordt er een fysiotherapeutische intake gedaan, waarin alle benodigde medische gegevens worden bevraagd. Vervolgens worden er enkele fysieke testen gedaan om de beginsituatie vast te stellen. Naar aanleiding van deze resultaten wordt een programma opgesteld. Gedurende het revalidatieprogramma komt u tweemaal per week bij ons trainen, indien nodig wordt het programma voortgezet als blijkt dat na 18 weken nog onvoldoende resultaat is behaald. De trainingen vinden plaats op vaste tijden in de week een duren één uur. De maximale groepsgrootte is zes personen. In het revalidatieprogramma volgt iedereen zijn eigen trainingsschema en wordt er dus getraind op eigen niveau.

De behandeling van oncologische aandoeningen wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Oncologische aandoeningen staan op de lijst 'chronische aandoeningen' (zie www.fysiotherapie2015.nl ). Bij deze aandoeningen wordt fysiotherapie vergoed vanaf de 21ste behandeling. Met een aanvullende verzekering kunt u zich, geheel of gedeeltelijk, verzekeren voor de eerste 20 behandelingen. Kijkt u hiervoor uw polis na.

 

Related Articles

"Herstel komt van beide kanten"