Acupunctuur

De behandeling

behandelingU meldt u aan voor een acupunctuurbehandeling en bij de eerste behandeling / intake volgt er eerst een uitgebreid gesprek over uw klachten. Vaak is het zo dat patienten naar een acupuncturist gaan nadat ze een huisarts of specialist geraadpleegd hebben en als het ware “vast” blijven zitten in hun klachtenpatroon. Misschien kan ik toch verder geholpen worden. Dit kan vaak ook omdat de acupuncturist iets anders kijkt naar uw gezondheidsprobleem.

In de acupunctuur trachten wij een aanvullende diagnose te stellen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst.

Hoe doen wij dat?

Wij kijken naar uw energiebalans, wij hebben dan ook interesse naar zaken die niets met uw klachten te maken lijken te hebben: hoe is uw stoelgang, hoe is uw slaappatroon, wat vind u lekker om te eten, wat eet u nooit omdat dat klachten geeft, gaat u laat naar bed of juist vroeg, bent u een ochtend- of avondmens, hoe is uw eetlust, bij vrouwen over de maandelijkse cyclus.

Tevens kijken wij naar hoe u zich voordoet, introvert of extrovert, bent u een binnenvetter of gooit u er alles uit? Hoe is de kleur van uw huid, gezichtstekening, hoe zien de nagels eruit. Al deze dingen kunnen iets vertellen over uw energiehuishouding in uw lichaam en de balans tusen Yin en Yang.

Ook meten wij de pols. De polsmeting kan belangrijke informatie verschaffen over de kwaliteit van de energie in de organen. Daarnaast wordt er gevraagt uw tong uit te steken, want ook hieraan kan in relatie tot de energiebalans informatie worden afgelezen. Zijn er kloofjes, de kleur van het beslag, vorm, mate van vochtigheid.

Na deze intake en anamnese wordt er een behandelplan opgesteld. U krijgt een indicatie over de behandelingsduur en het verwachte behandelingsresultaat. Tevens is het wel zo dat u meewerkt aan uw eigen genezing door adviezen t.a.v. voeding en beweging op te volgen.

De naalden

In de praktijk wordt uitsluitend gewerkt met steriele wegwerpnaalden. Deze naalden worden op specifieke punten op het lichaam ingebracht om de energiedoorstroming in het lichaam te herstellen. Het gevoel wat men hierbij kan krijgen is een tintelend gevoel, een soort elektrisch schokje soms doorstalend in het meridiaantraject. Dit gevoel is kortdurend en neemt snel af.Wat we beogen met de naalden is het stimuleren, afremmen of juist harmoniseren van de energiestroom.Na de behandeling kunt u zich wat loom of moe voelen. Geef hieraan toe en laat u niet verleiden om na een acupunctuurbehandeling grote aktiviteiten te ontwikkelen.

Kosten en vergoedingen

De kosten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed (natuurlijk afhankelijk van de door u gekozen aanvullend pakket). Controleer dit dan ook bij uw eigen ziektekostenverzekeraar.

NVA

De heer F. Bouwmeister is lid van de NVA, Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Op zoek naar acupunctuur behandeling in Arnhem of omgeving?

Informeer naar de mogelijkheden

Related Articles

"Herstel komt van beide kanten"